Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan ve Anadolu’da karar sürmüş birçok medeniyete konut sahipliği yapan Daskyleion Antik Kenti’nde hafriyatlar sonucu ortaya çıkarılan surlar, bölgenin turizmine katkı sunacak.
Geçmişi milattan evvel 3000’li yıllara dayanan Ergili Mahallesi’ndeki antik kentte 1954’te başlatılan hafriyatlar, Prof. Dr. Kaan İren başkanlığında devam ediyor.
Kazı çalışmaları kapsamında kentin 4,5 metre yüksekliğe sahip surları üzerine yoğunlaşıldı.
Görselliğiyle yerli ve yabancı tatilcilerin ilgisini çeken surların, bölge turizmine katkı sağlaması hedefleniyor.

FOTO: AA
“ÇOK BÜYÜK BENZERLİKLER”
Kazı Heyeti Lideri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Kaan İren, surların ortaya çıkarılmasıyla Daskyleion’a turizm için biraz daha görsellik kazandırmak istediklerini söyledi.
İren, milattan evvel 7. yüzyılda üretimine başlanılan surların örgüsünün vakitle farklılık gösterdiğini belirterek, “Duvar örgü tekniği vakitle biraz daha farklılaşıyor. Daha itinalı hale geliyor, bunun dışında kalan kısımlarda ise daha çok Orta Anadolu’da Friglerin başşehri olan Gordion’daki duvarlarla çok büyük benzerlikler olduğunu görüyoruz. Bu da benzeri yahut birebir ustaların bu duvarlarda kullanılmış olabileceği fikrini bize getiriyor” diye konuştu.

FOTO: AA
“DUVARLAR ORTAYA ÇIKINCA KENTİN GÖRSELLİĞİ ARTACAK”
Duvarların, kol gücüyle aydınlığa kavuştuğunu vurgulayan İren, 30 küsur metre uzunluğa ulaşan duvarı toprak altından gün ışığına çıkardıklarını tabir etti.
İren, şunları söyledi: “Bu duvarlar ortaya çıkınca kentin görselliği artacak ve beşerler gittiği vakit biraz daha farklı bir gözle kenti görecek. Böylece bir cazibe merkezi haline geleceğini kestirim ediyorum. Daskyleion, turizmin bir kesimi olma yolunda biraz ötelenmiş sayılabilir. Daskyleion’u Manyas Gölü ile düşünmek lazım, birisi bir doğal hoşluk, oburu tarihi hoşluk, ikisini bir ortaya getirdiğimiz vakit eşsiz bir birliktelik doğacağını düşünüyorum.” (AA)