Gazetecilik örneği.. Beş yıl haber takip yaptılar: Yakalattılar
13 mins read

Gazetecilik örneği.. Beş yıl haber takip yaptılar: Yakalattılar

Aydınlık’ın 4 senedir gündemde tuttuğu FETÖ’nün en önemli mahrem imamlarından Bedirhan Önem önceki gün Bakırköy’de yakalandı.

Önem, devlet içindeki FETÖ bağlantılı isimler sayesinde bir şekilde kurtulmayı başarıyordu. Vatan Partisi’nin arka arkaya yaptığı açıklamalar Önem’e kalkan olan isimlerin geri çekilmesini sağladı. Yargıtay’ın Önem’in ‘terör örgütüne üyelik kararını’ onamasının ardından, operasyon yapıldı. Önem, dün Metris Cezaevi’ne konuldu.

Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel konuyla ilgili şunları kaydetti:

Aydınlık okurları Önem’i 2019 yılından beri tanıyor. İlk haberimizi “FETÖ’nün mahrem imamı hala görevde!” başlığıyla 16 Temmuz 2019’da yayımlamıştık. Önem’in Şırnak Üniversitesi’ndeki faaliyetlerine büyüteç tutunca bir gerçekle buluştuk: FETÖ’cüler Süleymancıların içinde gizleniyordu!

Emniyet Teşkilatı’ndaki FETÖ uzmanları örgütün ‘renklenme’ stratejisi gereği diğer tarikat ve cemaatlerin içine sızdığını daha önce duyurmuştu. Şırnak’ta da tam bu durum yaşandı. Peki Bedirhan Önem 4 sene boyunca nasıl dokunulmaz oldu? AK Parti ve YÖK içinde bir elin bu süreçte devreye girdiği anlaşıldı.
Mahrem İmam Bedirhan Önem’in devlet üniversitesinde akademisyen olarak görev yaptığı haberimiz kamuoyunda ses getirdi. Fetullah Gülen’in bir dönem en yakınındaki isimlerden biri olan Nurettin Veren, Aydınlık’ın haberi sonrası Menderes Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak Önem’in FETÖ’deki yönetici konumu hakkında ayrıntılı bilgiler sundu. Veren suç duyurusunda Önem’in Adil Öksüz ile yakın ilişki içerisinde olduğunu duyurdu. Kardeşi Fecrihan Önem’in de FETÖ’deki konumunu savcılık kayıtlarına geçirdi. (Şırnak 3. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimlerinin Fecrihan Önem’in ismi geçmesine rağmen gerekçeli kararında Fecrihan Önem hakkında kamu davası açılması yönünde karar vermemesi dikkat çekti. Veren’in ifadesi tam olarak işleme alınsaydı kardeşi Fecrihan Önem’in de bağlantıları ortaya çıkacaktı fakat dava hakimi bu yönde bir soruşturma başlatma talimatı vermediği için Fecrihan Önem yargılanmadı.)

Bedirhan Önem’in yönetici olduğu belirlenmesine rağmen üyelikten ceza alması da dikkat çeken başka bir husustu. Oysaki Nurettin Veren dilekçesinde Bedirhan Önem’in MOLLALAR grubunda bulunduğu ve kod adının da SADIK olduğunu şu cümlelerle açıklamıştı:

“Bedirhan önem FETÖ terör örgütüne öğrencilik yıllarından itibaren iltisaklıdır. Örgüt lideri Fettullah Gülen tarafından bizzat eğitildi. Örgütün MOLLALAR grubu üyesidir. Üniversiteye verdiği ifadesinde kendisinin Süleymancılar cemaatine üye olduğunu belirterek kripto örgüt elemanı olarak faaliyet yürütmüştür. Devletimiz için çok büyük bir tehlike ve tehdittir. Bedirhan Önem adlı şahsı öğrencilik yıllarından beri FETÖ’ye olan sadakatini bildiğim ve MOLLALAR grubunun üyesi olduğunu gördüğüm için bu şahıstan şikayetçiyim. Bedirhan Önem, MOLLALAR grubuna alındığında “SADIK” kod adı verilmiştir. Önem adlı şahsın itirafçı olamayacak kadar örgüte sadakatle bağlı olduğunu biliyorum.”

MAHKEMENİN KARARINA RAĞMEN GÖREVDE TUTTULAR

Şırnak 3. Ağırceza Mahkemesi 20 Haziran 2022’de 6 yıl devam eden soruşturma ve mahkeme süreci sonrasında Bedirhan Önem’e yukarıda belirttiğimiz gibi mahrem imam olmasına rağmen yöneticilikten değil FETÖ üyeliğinden 7 yıl 6 ay hapse mahkum etti. Ceza, indirimle 6 yıl 3 aya düşürüldü. Emniyet, Bedirhan Önem’in 8 farklı mahrem imam ile sayısız defa telefon görüşmesi yaptığını tespit etmişti. Önem mahkemede HTS kayıtlarında belirlenen görüşmeleri önce reddetmiş, daha sonra ‘Beraber çalıştığımız arkadaşlar olabilir’ şeklinde değiştirmişti.

Mahkemenin gerekçeli kararında Bedirhan Önem’in, FETÖ’cülerin Bylock yazışmalarının içeriklerinde geçtiği de kaydedildi. Önem’in bağlantıları tek tek sıralandı. Önem’in Şırnak Üniversitesi Personel Daire Başkanı Osman Köse ile olan para transferleri de tespit edildi. Osman Köse’nin adı iddianamede geçmesine ve ilişkisi MASAK raporları ile tespit edilmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Aydınlık Önem’in gerekçeli kararına ve ekindeki dekontlara ulaşıp 23 Nisan 2023 tarihinde “YÖK niye müdahale etmiyor? FETÖ’den mahkûm oldu üniversite ihraç etmiyor” başlıklı haberiyle bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Önem, mahkemede Osman Köse’nin kendisine “pekmez parası gönderdiği” yönünde ifade vermişti. Bedirhan Önem’in mahkemeye verdiği ifadenin doğru olmadığı para trafiğinin yoğunluğu göz önüne alınınca ortaya çıktı. Mahkeme dosyasında, Bedirhan Önem’in farklı tarihlerde halen Şırnak Üniversitesi Personel Daire Başkanı olarak görev yapan Osman Köse’ye defalarca para gönderdiği belirlendi. Bedirhan Önem’in İş Bankası hesabından Köse’nin banka hesabına yaptığı 27 Mart 2020 tarihli para transferinde “kurban parası”, 15 Aralık 2020 tarihli para transferlerinde Şırnak-Elazığ ve Elazığ-Şırnak uçak bileti parası, 4 Ocak 2021 tarihinde Osman Köse’nin “yatak parası”nı ödediği görülüyor.

21 Haziran 2022’de manşetten “Şırnak’ta FETÖ’ye İlk Neşter” başlığıyla Önem’e verilen cezayı kamuoyuna duyurduk. Bedirhan Önem bu süreçte bırakın açığa alınmayı yeni yetkilerle donatıldı. Mahkeme kararına rağmen Şırnak Üniversitesi yönetimi Önem’i ‘Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitimi İlk Derece Amirlik Eğitimi Emniyet Mensubu Öğrenci Adayı Yazılı Sınavı’nda salon sorumlusu olarak görevlendirdi. (Bu sınav Anadolu Üniversitesi tarafından 26 Haziran 2022 tarihinde saat 14.00’te yapılmıştı) Üniversite yönetiminin bu adımını 28 Haziran 2022 tarihinde Önem’in ‘Sınav Görev Belgesi’ni Aydınlık’ta yayımlayarak duyurduk. Bu gelişmenin ardından Bedirhan Önem’in üniversite kadrosunda tutulduğuna dair belgenin peşine düştük.

Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü Şırnak 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın gereğini yapıp üniversiteden ihraç işlemini yapmadığı gibi üst mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararı da işleme almadı. Aydınlık üniversite yönetiminin işlediği bu suçu da 1 Nisan 2023 tarihli “Önem’in mahkeme kararını gizlediler” başlıklı haberiyle duyurdu.

Haberimizden sonra Rektör Alkış’ın, öğretim üyelerinin bulunduğu bir ortamda Önem’in istinaf mahkemesi kararının kendilerine ulaşmadığını söylediği iddia edildi. Bu duyum üzerine mahkemenin 26 Aralık 2022 tarihli kararının üniversiteye tebliğ edildiğine dair belgeyi de yayımladık. Şırnak Üniversitesi çalışanları mahkeme kararının üniversiteye geldiğini doğrulayarak Aydınlık’a şu bilgileri verdi: “İstinaf Mahkemesi kararı üniversitemize gönderdi. Önem personel olduğu için evraklar, Personel Daire Başkanlığına gitti. Bu durumda derhal Önem hakkında ihraç işlemlerinin başlaması ve rektörlük onayına sunulması gerekiyordu. Ama nedense işlem başlatılmadı. Mahkemeden gelen evrakın nerede olduğunu da bilmiyoruz.”
Görüldüğü gibi Önem o kadar önemli bir isimdi ki onu korumak isteyenler her adımda bir kumpas peşindeydi.

SIR KATİBİ İTİRAF ETTİ

Önem’in açığa çıkması ve ceza alması örgüt içinde çözülmeyi beraberinde getirdi. Önem’in sağ kolu, ‘sır katibi’ Yetiş Ahmet, Gürcistan’a firar etti. Aydınlık, ‘Yetiş Ahmet’e ulaştı. 31 Temmuz 2023 tarihinde tam sayfa manşetle Yetiş Ahmet’in itiraflarını yayımladık. İtiraflar arasında Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel’in ev adresinin örgütün yazışmalarında geçtiği, kullanılacak Afganlar üzerinden saldırı planlandığı ve ‘gerekli mesajın verilmesinin’ kararlaştırıldığı yer aldı.

YEREL LİDERLER ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI

Şırnak Üniversitesi, örgüt elemanlarının üniversite dışındaki faaliyetlerinin çapı bakımından da öne çıkıyor. Örgüt emir komutasıyla hareket eden üniversite çalışanları İ. K. ve O. K., Bedirhan Önem’le birlikte örgüte maddi olanaklar yaratıyor, Afgan kaçakçılığı yapıyor, Irak’la sınır ticaretinden etkin ve Yargı’da ‘para ve Bitcoin’le bağladıkları’ hakim ve savcılarla istedikleri kararı aldırıyor. Bütün bunları yaparken de hem YÖK içindeki bağlantıları hem de Rektör’le ilişkileri üzerinden kendilerini korumaya alıyorlar. Aydınlık’ın haberlerini AK Parti’nin yerel liderlerinin durdurmaya çalıştığını da not edelim.
Sır katibi Yetiş Ahmet’in itirafları Mayıs 2023’te başlayınca Şırnak Üniversitesi yönetimi panikledi. Aydınlık, Önem’in sigortasının yattığını gösteren belgeyi yayımlayana kadar Şırnak Üniversitesi Rektörü harekete geçmedi ve Önem’i korudu. FETÖ üyeliğinden ceza alan Önem’i 14 Haziran 2023’e kadar üniversite kadrosunda tuttular. Sözleşmesi bitmesine rağmen maaşı ve sigortası ödendi.

REKTÖR FETÖ’CÜYE MAAŞ ÖDEDİĞİNİ İTİRAF ETTİ

Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdürrahim Alkış, Aydınlık’ın haberleri üzerine 18 Temmuz 2023’te, “Aşırı derecede bir dezenformasyonla karşı karşıya olduğumuz için açıklama ihtiyacı hissettim. Bedirhan Önem’in üniversitemizle ilişiği kesilmiştir. Üniversitemiz Yönetim Kurulu bu kararı alalı çok oldu.” açıklaması yaptı. Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni, Rektörün açıklaması üzerine sosyal medyadan Rektör’e seslendi: “Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Alkış, ısrarla sormamızın sonucunda, az önce Bedirhan Önem’in üniversitenizle ilişkisinin kesildiğini açıkladınız. Bu kararı hangi tarihte aldınız? Bedirhan Önem’in sağ kolu Yetiş Ahmet 18 Mayıs’ta itiraflarına başladıktan sonra mı önce mi aldınız! Bedirhan Önem 20 Haziran 2022’de Şırnak 3. Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ üyeliğinden 6 yıl ceza aldı. Bu karara rağmen bu şahsı rektör olduğunuz 15 Eylül 2022 tarihinden beri neden görevde tutmaya devam ettiniz! 26 Aralık 2022’de Bölge İdare İstinaf Mahkemesi cezayı onadı ve kararı size gönderdi. Bu kararı neden işleme almadınız! 28 Mart 2023’te haber yaptık. Açıklama yapmaktan kaçtınız! Bedirhan Önem’in 20 Şubat 2023 tarihinde sözleşme süresi bitmiş. Buna rağmen kanunlara aykırı olarak sigorta ve maaşını neden ödemeye devam ettiniz?” Rektör Alkış, Mustafa İlker Yücel’in soruları üzerine sosyal medyada yaptığı paylaşımı sildi. Üniversitenin resmi internet sitesinde Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü adına yapılan açıklamada ise ödemenin sehven yapıldığı savunuldu.
Aydınlık’ın haberlerine rağmen Şırnak Üniversitesi’ndeki FETÖ’cü ekip hakkında işlem yapılmayınca Vatan Partisi ağırlığını koydu. Genel Sekreter Özgür Bursalı Rektör Alkış’ın Şerif Ali Tekalan’a ‘Ruzname’ adında fişleme raporu ve bağlılığını bildiren mektup yazdığını açıkladı. Açıklamaların ardından hukuki süreç hızlandı ve Önem’in cezası onandı.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Alkış’ın FETÖ imamı Şerif Ali Tekalan’a mektup yazdığını ileri sürmüştü.

Aydınlık, Önem’in dosyasına dokunan herkesi gün gün takip etti. Dosya 22 Kasım 2023’te İnfaz Savcılığı’na gönderildi. Önem’in yurtdışına kaçma hazırlığı içinde olduğu öğrenilince operasyon başlatıldı ve Önem 24 Kasım’da Bakırköy’de yakalandı. Üzerinde sahte pasaport ve yüklü miktarda döviz bulunduğu iddia edildi.
Önem’in tespit edilmesi, yargılanması, faaliyetlerinin deşifre edilmesi, FETÖ üyeliğinden hüküm yemesi, Şırnak Üniversitesi kadrosunda ısrarla tutulması, dosyasının uzun süre çekmecede bekletilmesi ve tüm bunlara rağmen Aydınlık’ın ısrarlı takibi ve Şırnak Üniversitesi’ndeki vatansever öğretim üyelerinin boyun eğmeyen mücadelesi önemli dersler barındıran bir süreç. Aydınlık’ta bu mücadeleden çıkan dersleri yazmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir