Meyvelerin çekirdeklerini çöpe atmayın! Mutfak atıklarına son

ATA TOHUMU DESTEKLEYİN

Meyve ve sebzeleri atıksız mutfak çerçevesinde değerlendirme konusunda başlıca görevlerimizden biri de gıdanın doğal tohum ve doğal tarımla yetiştirilmiş olması. Çünkü çekirdeği de bağımsız bir kısım olmadığından fayda sağlaması için meyvenin ata tohum olması önemli. Bazı meyvelerin çekirdekleri yarar-zarar açısından biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Birçok hastalıkla savaşmak için tavsiye edilen kayısı çekirdeği, bazı uzmanlar tarafından zehirli olarak da kabul ediliyor. Bazı çekirdekler çekirdeği vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan ‘amigdalin’ içeriyor. Bu nedenle dikkatli yenilmesi veya kullanılması gerekiyor.

PİŞİNCE YOK OLUYOR

Çocukken kayısıyı yedikten sonra çekirdeğini kırıp yemeyen yoktur. Kayısı çekirdeğinin verebileceği zararı, riski aza indirmek için kurutmayı, pişirmeyi hatta sadece aromasından faydalanıp atmayı tercih edenler de azımsanmayacak kadar çok. kurutma ve pişirme işlemleri çekirdeğin içindeki siyanürü etkisiz hale getiriyor. Kayısı çekirdeği birçok mutfak kültüründe sevilen bir tohum. Bol miktarda lif, protein ve yağ içeriyor. Kayısı çekirdeklerini döverek yapılan kurabiyeler İtalyan mutfağının sevilen lezzetlerinden biri.

HEM GÜZEL HEM MÜTHİŞ ŞİFALI

Güzelliğinin en büyük nedeni pembe çiçekleri olan şeftalinin çekirdeğinin mideyi rahatlatmak, kulak ve diş ağrılarını dindirmek gibi yararlarıyla biliniyor. Şeftali çekirdeğinin içindeki yemişleri dövdükten sonra elde edilen öz suyu kulak ağrısını dindirmede de son derece etkili.

YAŞLANMAYA BARİYER

Faydası sonsuz üzüm çekirdeği, yağı, özütü, kapsülü ile hayatımıza girdi. İçindeki yüksek miktarda bulunan E ve C vitaminleri müthiş bir glutatyon kaynağı. Glutatyon ise güçlü bir bağışıklık sistemi için yetersiz olmaması gereken bir madde. Üzüm çekirdeği yaşlanmayı geciktirici etkisi, kan dolaşımını düzenleyen yanıyla üzüm çekirdeği oldukça faydalı. Üzüm çekirdeğinden elde edilen yağ yemeklerde kullanılabiliyor. Çekirdeklerin kendisini ise başta smoothie ve dondurma olmak üzere salata tariflerinize eklemeniz de mümkün.

EN GÜZEL ÇEREZ

Karpuz çekirdeği B vitamini içeriği, bol mineral kaynağı oluşu ve sinir sistemini koruyan özelliğiyle keyifle ve bol bol yenilebilen bir meyve çekirdeği. Çimlendirilirse de çok faydalı olur ve özellikle de salatalara çok yakışıyor.

SÜBYENİN ANA MALZEMESİ

Sarı kavun çekirdekleri kültürümüzde kullanımı yaygın bir çekirdek. Kalp sağlığına birebir fayda sağlayan magnezyum içeren ve uyku sorularına iyi gelen kavun çekirdekleri mutfağımızın güzel içeceklerinden biri olan sübyenin de ana malzemesi. Kavun çekirdekleri kurutulduktan sonra şekerle dövülüp iyice ezin, ardından bir tülbent yardımıyla suyu süzün. Çıkan suya içme suyu eklendikten sonra ortaya nefis bir içecek çıkıyor. Sübye!

HAYATA KOLAYLIK

Uzmanlar, kiraz ve vişne çekirdeklerini yemekte kullanmayı önermiyor. Ancak kolay ısınıp geç soğuyabilen bu çekirdekleri kuruttuktan sonra sıcak su torbası için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir